Szívügyünk a művészet

Pipitér, mint Galéria.

2009-ben – a romos épületek megvásárlásával – három fő víziónk karöltve történő megvalósítása volt a célunk: festmény és grafikai gyűjteményünk bemutatása, vendéglátással és szállással az Ófaluban. Első képünk Bukta Imre 1991-es grafikai munkája a “Gyöngy tyúk búra alatt” volt. A gyűjtemény a Gyöngy tyúk óta közel 100 alkotással bővült, melyek egy része a két épületünk tereiben láthatóak.

Pipitér-köz

Lokálpatrióta csapatunkkal 2023 novemberében életre keltettük Pipitér-közt: az ország sok ezernyi gyalogos közlekedője közül a számunkra legkedvesebbet, kulturális térré és örökké megújuló szabadtéri tárlattá alakítottuk. Az első kiállítással az elmúlt hetven évben, az Ezterházy-kastélyba elvonulni vágyó és alkotó írók életére és egy-egy Balatonhoz kötődő gondolatára emlékezünk. A tárlat 2024 augusztus végén Bukta-Imre Kossuth-díjas festőművész fotókiállításával újul meg.

élő múlt

Az Eszterházi-kastély – mely ma szigligeti Alkotóházként ismert – nem csak napjainkban irodalmi központ, de az elmúlt hetven év összes jeles irója és költője töltött szabadidőt és alkotott Szigliget gazdag történelmi múlttal rendelkező épületében. Megfordult itt többek között Esterházy Péter, Örkény István, Szabó Magda, Csurka Imre, Pilinkszky János, Zelk Zoltán, Bölöni György (nem mellesleg az ő kezdeményezésére vált a kastélyból Alkotóház az 1950-es években), Déry Tibor, Fekete István, Nemes-Nagy Ágnes vagy Göncz Árpád.

Nem csak ők, de mind a 22 író és költő kedves a szívünknek, életműveiket nagyra becsüljük, melynek a kiállításunkkal tisztelgünk előttük.

Fotó: Fekete István, az Esterházy-kastély, az Alkotóház parkjában Szigligeten, 1966-ban (Fortepan / Hunyady József)